Het Nederlandse beroepsonderwijs biedt leerlingen en studenten mogelijkheden om stapsgewijs door te stromen, van vmbo naar mbo en het hbo. In de praktijk zijn deze overgangsmomenten kwetsbaar, waardoor veel leerlingen en studenten uitvallen in of net na de overgang van vmbo naar mbo en van mbo naar hbo.
Veel instellingen zoeken naar manieren om studenten beter te ondersteunen in de overstap naar vervolgonderwijs. Dat vraagt om samenwerking waarbij instellingen samen oplossingen zoeken voor knelpunten bij schakelmomenten in de onderwijsketen. In dit praktijkgerichte onderzoek, gesubsidieerd door het NRO, hebben drie vmbo-, mbo- en hbo-instellingen – de Christelijke Onderwijsgroep Gelderland (COG), het Graafschap College en HAN University of Applied Sciences – met onderzoekers van de KBA Nijmegen, de HAN en Oberon onderzocht hoe ze aanpakken kunnen ontwerpen, die ervoor zorgen dat de overgangen vmbo-mbo en mbo-hbo soepeler verlopen voor leerlingen en studenten.
Vijf teams van docenten en onderzoekers hebben aan de hand van de design thinking methode, met betrokkenheid van studenten, vijf doorstroominitiatieven ontworpen. Voor de overgang vmbo-mbo is een doorlopende leerlijn logistiek ontworpen en een beroepsoriëntatietraject voor vmbo-leerlingen bestaande uit speeddates met beroepsbeoefenaars, een stagemarkt en een stage. Voor de overgang mbo-hbo is een docentenuitwisselingsprogramma voor mbo- en hbo-docenten ontwikkeld, een digitale ‘knapzak’ met instrumenten voor LOB voor docenten en een hbo-survivaldag voor tweedejaars mbo-studenten, door hbo-studenten.
In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoeksproject.
De publiekssamenvatting geeft een beknopt en toegankelijk verslag van het onderzoeksproject.
Lees de handreiking over doorstroom in de beroepskolom vmbo-mbo-hbo
Bekijk de video over het ontworpen beroepsoriëntatietraject voor het vmbo
Bekijk de video over de hbo-survivaldag voor mbo’ers
Bekijk de knapzak, een verzameling tools voor LOB
Auteurs: drs. Bianca Leest